You are currently viewing Cum sa iti faci un CV care sa atraga interesul recruiterilor

Cum sa iti faci un CV care sa atraga interesul recruiterilor

Salutare. Aceasta postare se adreseaza in special proaspetilor absolventi de studii universitare, care doresc sa-si gaseasca un job, iar pentru asta au nevoie de un CV bine realizat.

Daca ai ajuns pe aceasta pagina, inseamna ca esti in cautarea unor informatii despre cum sa-ti creezi un CV corect si complet, mai ales daca esti proaspat absolvent si doresti ca CV-ul tau se atraga atentia recruiterilor.

Sa incepem cu zona de antet a CV-ului si anume cea cu informatiile de contact. Este foarte important sa mentionezi localitatea unde locuiesti, numarul de telefon de contact si adresa de e-mail. Ca o parere personala, daca imi permiti, adresa de e-mail ar trebui sa aiba un nume simplu si sa fie oarecum legata de nume, prenume sau ambele. De preferat a se evita adresele de e-mail gen neinfricata2000@yahoo.com, sau zeul_femeilor@google.com. Vorba englezului, keep it professional. Poti avea si adrese de genul celor mentionate mai sus, dar de preferat sa le folosesti pentru alte situatii personale. Poza este optionala pe CV, insa daca tot alegi sa atasezi o poza, alege una de actualitate, care sa fie cu un background simplu, neutru, nu in pantaloni scurti, la terasa la o bere. Nu uita, prima impresie conteaza, si tu vrei ca prima impresie sa fie buna, astfel incat sa ai sansa la un interviu.

Urmeaza apoi partea de studii, unde este foarte important sa mentionezi Universitatea, Facultatea si Specializarea pentru care ai obtinut diploma sau pentru care urmeaza sa obtii diploma. Si nu in ultimul rand, data de inceput si data cand ai absolvit sau urmeaza sa absolvi.

Poti trece in aceasta sectiune facultatea sau facultatile absolvite cat si studiile de master si/sau doctorat.

Urmatoarea sectiune din CV trebuie sa prezinte experienta ta profesionala. Pentru cei care nu ati lucrat in timpul facultatii, va trebui sa prezentati toate proietele (inclusiv proiectul de licenta) la care ati lucrat vreodata (la facultate sau in viata privata, singur sau cu prietenii sau in alte colaborari) mentionand urmatoarele informatii pentru fiecare proiect in parte, dupa caz:

 • Numele proiectului
 • Utilitatea proiectului in situatii reale
 • Perioada in care s-a derulat proiectul, cu aproximatie (luna si anul de start si de finalizare)
 • Responsabilitatile avute in acel proiect:
  • cercetare,
  • documentare,
  • analiza,
  • sinteza,
  • creare machete,
  • creare si/sau asamblare componente hardware si ce componente au fost folosite
  • dezvoltare software si ce limbaje de programare au fost folosite
  • testare si validare HW si/sau SW
  • concluzii
  • alte detalii relevante

Prezentand aceste informatii foarte detaliat, recruiterul poate intelege care sunt skill-urile tale, fie ele si la nivel de baza.

Pentru cei care au lucrat in timpul facultatii, pe langa lista de proiecte la care au lucrat vreodata, se adauga si experienta dobandita la fiecare job avut (inclusiv perioadele de practica si/sau internship), mentionand urmatoarele informatii, dupa caz:

 • compania pentru care a lucrat
 • pozitia avuta in acea companie
 • perioada cat a lucrat in acea companie (luna si anul de start si de finalizare a colaborarii)
 • responsabilitatile avute
 • tool-urile / HW – urile si SW -urile folosite
 • limbajele de programare folosite
 • alte detalii relevante

Dupa ce ai prezentat studiile si experienta profesionala, urmeaza sa mentionezi si cursurile urmate in afara de cele de la facultate.

De exemplu sa zicem ca ai facut un curs de python nivel basic. Trebuie mentionat numele cursului si nivelul de complexitate.

La fel de important este sectiunea de limbi straine. Aici insa foarte mare atentie la cum iti evaluezi nivelul de limba straina.

Am gasit pe site-ul : https://integreat.app/marburg-biedenkopf/ro/limba-germana/nivelurile-lingvistice-ce-inseamna-a1-a2-b1-b2-c1-si-c2 o descriere a fiecarui nivel de cunoastere a unei limbi straine astfel incat sa te poti autoevalua corect.

Daca tu abia stiti cateva cuvinte, adica un A1, si tu treci B2 in CV nu e bine. In momentul in care o sa ai si discutia in limba straina in cadrul interviului poti fi sigur ca sunt sanse reale sa pici interviul, daca pozitia pentru care candidezi are printre cerinte si limba straina la un nivel B2.

Doar sa ai norocul sa bifezi toate celelalte criterii de selectie si firma care doreste sa te angajeze este dispusa sa investeasca in tine si sa te inscrie la niste cursuri de limba straina.

La final, in sectiunea de Soft-Skill-uri, incearca sa mentionezi doar skill-urile pe care le stapanesti. Daca tu scrii team player, dar tie iti place sa lucrezi singur, asta se va vedea la interviu.

Nu uita, poate reusesti sa pacalesti recruiterul, insa in primele 3 luni de proba ai toate sansele ca minciuna sa fie descoperita, ceea ce va duce la incheierea colaborarii daca nu reusesti sa bifezi toate criteriile necesare pentru acea pozitie.

Suntem in 2023, asa ca e important sa iti faci cont pe toate platformele de recrutare, https://www.linkedin.com/, https://www.ejobs.ro/, https://www.bestjobs.eu/ si poate or mai fi si altele, dar pe astea e obligatoriu. Un ultim detaliu foarte important, fie iti faci CV doar in engleaza, fie si romana si engleza. Companiile multinationale lucreaza pentru clienti din toata lumea, iar cea mai folosita limba de comunicare este engleza.

Daca ai nevoie de suport in ati realiza primul CV, da-mi un mail pe adresa contact@costelsava.ro sau foloseste formularul de contact si pot sa te ajut. Nu sunt scump, dar sunt eficient.

Succes!

Cu drag,

Costel Sava

This Post Has One Comment

Leave a Reply