You are currently viewing Gogosi Pufoase. Testul rabdarii.

Gogosi Pufoase. Testul rabdarii.

Pentru cei care vor sa “pacatuiasca” cu cate o gogoasa delicioasa, un pahar cu lapte cald si o lingura de dulceata/fineti, las mai jos reteta mea preferata de Gogosi Pufoase. Eu le mai zic si testul rabdarii, pentru ca daca nu ai rabdare, inveti sa ai rabdare, iar daca ai rabdare, inveti sa-ti pierzi rabdarea.

Pentru realizarea acestor Gogosi Pufoase va trebui sa pregatesti:

  • 500 g faina
  • 2 oua
  • un pahar de lapte
  • 1/2 pahar de zahar
  • un plic drojdie (7-8 g) sau proaspata (25 g)
  • coaja unei lamai
  • 2-3 lingurite esenta vanilie/rom sau orice alta esenta (e prefer esenta de rom pentru un gust demential)
  • zahar pudra (optional)
  • o sita mica pentru presarat zaharul pudra mai uniform
  • ulei pentru prajit
  • un ceaun adanc sau o oala adanca
  • un vas mare in care pregatiti aluatul

Acum ca stim ce ne trebuie, hai sa vedem care sunt pasii. Tin sa te avertizez ca pana ajungi sa gusti din prima Gogoasa, o sa ai de asteptat cel putin 2 ore, dar crede-ma cand iti spun ca, merita asteptarea.

Prima etapa e cea in care obtinem maiaua. Nu e aia pe care o facea bunica, dar e o varianta mai rapida si la fel de eficienta.

Incalzim laptele cu zaharul intr-un ibric, dar nu-l fierbem. Turnam laptele cald intr-un vas mare (sticla, plastic sau inox, in functie de ce are fiecare pe acasa), dizolvam drojdia in laptele caldut, apoi adaugam o mana de faina pana obtinem o compozitie cu o consistenta asemanatoare cu cea a iaurtului. Lasam maiaua gogosilor la crescut cam 20 de minute, intr-un loc mai calduros (eu de obicei fac gogosile astea iarna si am asezat vasul cu maia pe caloriferul cald si l-am acoperit cu un prosop).

Etapa a doua, sau etapa in care faci niste exercitii pentru antebrat. Pentru cei care au tras chiulul de la sala, e un exercitiu binevenit.

Peste maiaua, care intre timp si-a dublat volumul (vorba aia, lapte, zahar, caldura -> fermentatie) se adauga cele doua oua, coaja de lamaie rasa si esenta de vanilie/rom, sau de care preferi, dupa gust (putem folosi orice esenta dorim la aceste gogosi pufoase). Omogenizam si incepem sa adaugam treptat faina, framantand pana cand obtinem un aluat nelipicios si elastic, exact ca in cazul aluatului de paine. Punem apoi aluatul gogosilor la crescut intr-un loc calduros (eu tot pe calorifer l-am pus la crescut) si il lasam aproximativ 20 minute, timp in care aproape ca isi dubleaza volumul.

Etapa a treia, sau etapa in care iti aduci aminte de gradinita cand decupai forme.

Pudram cu faina blatul de lucru al bucatariei si intindem aluatul de gogosi intr-o foaie de grosimea unui deget, folosind sucitorul (ala cu care te fugarea bunica in copilarie cand furai din aluatul crud :)) ). Dupa aceea decupam foaia cu ajutorul unui pahar, asa cum se poate observa in imaginile de mai jos. Pont, pentru cei care trec rar prin bucatarie, pentru a nu se lipi aluatul, gura paharului este bine sa o pudram cu faina. Suvitele de aluat care raman in urma decuparii gogosilor pufoase le framantam si repetam procesul pana cand terminam de decupat tot aluatul de gogosi.

Bucatile de gogosi decupate cu paharul le vom lasa la crescut vreo 20 de minute, asta daca vrei sa-ti iasa gogosile pufoase.

Punem gogosile la prajit atunci cand uleiul este bine incins, prajindu-le pa ambele parti (este de preferat sa le prajim intr-o cratita sau un ceaun cu diametru cat mai mic, pentru a fi complet acoperite de ulei in timpul prajirii).

Gogosile pufoase pot fi servite simple sau pudrate cu zahar, glazurate cu ciocolata sau diferite glazuri din comert, pot fi umplute cu diferte compozitii (gem, dulceata, crema de ciocolata etc). Pe langa gogosi recomand si un pahar cu lapte cald sau un pahar cu lapte batut.

Pofta buna!